Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψάρεμα - Casting


  Το casting ψαρεύεται σε όλες τις εποχές του έτους, πρωί και βράδυ και με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
  Σήμερα, κατηγοριοποιώντας τη τεχνική του casting, θα λέγαμε πως διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες : στο casting με ελαφρύ εξοπλισμό (Beach ledgering ) και στο βαρύ casting (surfcasting).

1. BEACH LEDGERING
Ο εξοπλισμός άλλοτε είναι ελαφρύς, δηλαδή, όταν ψαρεύουμε υπό συνθήκες Beach ledgering με μικρής διαμέτρου πετονιές, σε ήρεμες θάλασσες με αμμώδεις και χωρίς σκαλώματα βυθούς και  με καλάμια ημιπαραβολικά με μικρό action, για να καταλαβαίνουμε και τα παραμικρότερα τσιμπήματα αφού οι μύτες των καλαμιών αυτών είναι ψιλές και ευαίσθητες.
Στον ελαφρύ εξοπλισμό οι ρίψεις μας δεν είναι ανάγκη να είναι δυνατές και σε μεγάλη απόσταση από την ακτή και για αυτό μπορούμε να δολώσουμε ακόμη και τα πιο ευαίσθητα δολώματα, όπως είναι το ευαίσθητο καραβιδάκι.
 Στο Beach ledgering αποσκοπούμε στην αλίευση μικρότερων και όχι τόσο δυνατών ψαριών, είναι δε ιδανική τεχνική για να ψαρεύουμε τις συνήθως καχύποπτες μουρμούρες.
 Η χρήση αόρατων πετονιών στα παράμαλλά μας (fluorocarbon) είναι επιβεβλημένη, ειδικά όταν τα ψάρια δεν «τρώνε καλά», τα νερά είναι καθαρά και οι παράκτιοι συνάδελφοι ψαράδες αρκετοί στο τόπο που ψαρεύουμε.
 Οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούμε διακρίνονται από την γρήγορη περιστροφή (άνω του 4,5 μέτρων ανά περιστροφή) ενώ προτιμούμε λυτά φρένα κατά το στάδιο αναμονής και το σύστημα bait - runner στους μηχανισμούς για την μεγαλύτερη ευκολία μαζέματος της πετονιάς χωρίς να ψαρεύουμε στα όρια της αντοχής των μικρής διαμέτρου (από 0,18 έως 0,28 mm) πετονιών μας.
 Οι αρματωσιές μας είναι το σταθερό ή το συρόμενο μονάγκιστρο ή το pater noster (με δύο και τρία αγκίστρια).
 Πολλές φορές χρησιμοποιούμε μαλαγρωτή με βάρος στη βάση του αντί για βαρύδι, γεμίζοντας το στέλεχός του με διάφορες ζύμες, μικρά κομμάτια σαρδέλας, ακόμη και μπικατίνι για να προσελκύουμε τα ψάρια της ψαρεύτρας μας.

2. SURF CASTING
 Άλλοτε ο εξοπλισμός είναι βαρύς (surf casting) όταν δηλαδή έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυνατό άνεμο, παλιρροϊκά κύματα και ισχυρά ρεύματα χρησιμοποιούμε μεγαλύτερης διαμέτρου πετονιές και παράμαλλα, μέχρι και 0,50 mm, μεγάλα βαρύδια μέχρι και βαρύδια- άγκυρες για να μην παρασέρνονται στο βυθό από τα ρεύματα, καλάμια με δυνατό action (έως και 200 με 300 γραμμάρια) και οι ρίψεις είναι πιο δυναμικές και σε περισσότερα μέτρα.
 Το surf casting ψαρεύεται σε κάθε βυθό, ακόμη και σε βράχια ή πλάκες με έντονα σκαλώματα.
 Σκοπός μας σε αυτή την τεχνική είναι να κάνουμε βολές και να ρίξουμε το δόλωμά μας σε μεγάλη απόσταση, πέρα από τα κύματα που «σπάνε» στην ακτή, για αυτό τον λόγο η χρήση δυνατών εργαλείων, «σκληρών» καλαμιών και μεγάλων μηχανισμών, συνήθως μικρής περιστροφής, έως 4,5 μέτρα ανά περιστροφή, είναι τα ενδεικνυόμενα χαρακτηριστικά του βασικού εξοπλισμού μας.
  Το surf casting είναι διαδεδομένο συνήθως σε περιοχές και χώρες που σκάνε τα μεγάλα ωκεάνια κύματα στις ακτές και οι ψαράδες αποσκοπούν σε αλίευση μεγάλων θηραμάτων πέρα από το σημείο θραύσης των κυμάτων, όπως η τσιπούρα, το λαβράκι, η συναγρίδα και τα ροφοειδή όταν ψαρεύονται από βράχια και σε μεγάλο βάθος βυθού (Rock Fishing).
 Τα δολώματα που χρησιμοποιούνται είναι κάθε είδους ζωντανά σκουλήκια, νωπά δολώματα (σουπιές και καλαμάρια) και ψαροδόλια (σαρδέλα, φρύσσα, σκουμπρί).
 Το surf casting στην Ελλάδα, όπως κι όλες οι τεχνικές του casting έχουν διαδοθεί τα τελευταία χρόνια από τις μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Ισπανία) και έχουν προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα, με τη χρήση ειδικευμένων καλαμιών και με πολλά παρελκόμενα (pop - up, float, fluorocarbon, sissy, κ.λ.π.).


Πηγή http://paraktio-psarema.pblogs.gr/tehnikes-sto-casting.html



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δροσιά… τώρα! – Αυτά είναι τα 9+1 κόλπα για «δροσερό» ύπνο χωρίς κλιματισμό!

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του καλοκαιριού και αν και – για να είμαστε ειλικρινείς- δεν έχουμε ζήσει (ακόμα τουλάχιστον) τους καύσωνες παλαιότερων χρόνων, η ζέστη αποτελεί κυρίαρχο θέμα.  Ειδικά μάλιστα το βράδυ, που εκεί που λέμε όλοι να… χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε τον ύπνο μας, ξεκινά ο ιδρώτας.  Κλιματιστικό, θα σκεφτείτε ως την απόλυτη λύση. Χαράτσι, θα απαντήσουμε εμείς και κάπως έτσι η λύση αυτή θα ξεχαστεί σε μία στιγμή. Αλλά με τη ζέστη που επιμένει τι κάνουμε; Ανακαλύπτουμε νέες επιλογές για έναν απολαυστικό ύπνο χωρίς κλιματισμό. Και ιδού οι 10 αποδείξεις…

Γυναίκες οδηγοί...

* ( Γυναίκες οδηγοί ....είναι μια μεγάλη συζήτηση που στο τέλος δεν θα βγάλουμε άκρη, έχω δει γυναίκες την ώρα που οδηγούν να ασχολούνται με ένα σωρό άλλες δραστηριότητες εκτός της οδήγησης .....τώρα όμως είδα και το κορυφαίο ....διαβάστε παρακάτω )